1977-1987
Sykleklubben er en gruppe innunder Strømm Idrettslag i Svelvik. Gruppen stiller mannsterke i ritt som Trondheim-Oslo og er en anerkjent for sine store delegasjoner.
Bildet er fra Trondheim-Oslo i 1979.
Fra venstre: nr. 1 Einar Bråthen, 2 Sverre With, 3 Per Arne Ellefsen, 4 Bjørn Sandnes (mannen bak er Roar Eriksen), 5 Knut Bråthen, 6 Gullik Slinger (blå hjelm), 7 Oddvar Johansen og 8 Asbjørn Halvorsen.
På sitt meste hadde Strømm IL 122 deltakere i Trondheim-Oslo (Den Store Styrkeprøven) og var den største deltakerklubben.
Klipp fra Svelviksposten, 1979
1987
Årsmøtet i Strømm IL beslutter å skille ut sykkelgruppen, og denne etableres som selvstendig klubb som “Svelvik Sykleklubb”.
Jan Andersen er formann de to første årene. Med seg i styret har han blant annet Per Arne Ellefsen og Einar Bråthen, som er markerte profiler i klubben i mange år.
1988-1992
Klubben er aktiv i kretsen og henter hjem flere kretsmestertitler til blant annet Einar Bråthen, Rolv Tafjord, Ola Langklopp, Bjørn Slinger, Stian Svensen, Per Arne Ellefsen, Steffen Kjølstad, Sveinung Mitseim og Dennis Strand. De to sistnevnte tas også ut til kretslaget.
[Bildet mangler]
Bildet viser en ung utgave av Stian Evensen, som ble kretsmester i tempo og som konkurrerte i toppen mot blant annet Thor Hushovd i yngre dager.
Bildet representerer også en liten kuriositet:
Sykkelen på bildet fikk Stian i premie på et ritt. Han knekker rammen i et uhell på en av sine første turer med den, men får en ny en fra fabrikken som erstatning. Dette er 10-års jubileumsutgaven til Eddy Mercx. Denne sykkelen ble brukt til å vinne mange ritt og ble visstnok også lånt ut til andre ryttere i klubben. Samme sykkel hadde blant annet Lars Wessel Hansen. Nesten 20 år senere – er en slik “Eddy” overtatt av en av klubbens yngste utøvere og brukes aktivt i ritt.
1992-1996
I 1992 blir det fremforhandlet nye sponsoravtaler og det blir handlet inn utlånssykler til de yngre medlemmene. Klubben hadde et meget høyt aktivitetsnivå og arrangerte på det meste 33 ritt i løpet av sesongen(!).
I 1993 vinner 10-åringene Lars Wessel hansen og Eivind Andre Næss Solberg to sølvmedaljer i Ungdomsmesterskapet på landevei. Begge blir mye å se framover.
I 1995 ble det arrangert SignalTeknikk Petit Prix og man arrangerer “off-road rittet “Svelvikmarka Rundt”.
Fra 1992 begynner klubben også å rekruttere terrengsyklister og det arrangeres etterhvert flere ritt i terreng. Rune Høydahl syklet blant annet noen av sine første ritt i terreng – både rundbane og utfor – her i Svelvik.
[Bilde mangler]
En stolt gjeng som feirer sin nye hovedsponsoravtale.
1997-2002
Denne perioden er et tynt beskrevet kapittel i klubbens historie. Klubben ble for det meste ledet av Knut Lieng og vi vet at i denne perioden vokste terrengmiljøet fram i klubben og var mannsterke i Oslo Terrengsykkel Cup (hhv kalt “DBS Intruder Cup”, “Scott Cup” og nå om dagen “Nissan Cup”)
På jentesiden vinner Hilde Borgen Vestfold Cup i sin klasse i 1997. Samme året blir Lars Wessel Hansen bronsjevinner i NM på landevei. David Ekroll blir tatt opp på landslaget.
I 2000 Per Olve Tobiassen og Tone Gravvold stiller i Paralympics på tandemsykkel. Hilde Borgen blir ungdomsmester på landevei.
2003-2006
Klubben formes som en terrengsykkelklubb under ledelse av Magne Pedersen. Scott Cup er hovedsatsningsområde på ritt og klubbens yngre deltakere høster inn flere sammenlagtseire.
Klubben opplever en stor tilstrømning av yngre medlemmer.
I 2003 materialiserer også samarbeidet med Rune Høydahl seg. Stian Møller tar initiativet til å danne en treningsleir for terrengsyklister under regi av Norges mestvinnende på herresiden, Rune Høydahl, som på dette tidspunktet har lagt opp som profesjonell terrengsyklist etter mange år på Giant sitt profflag.
Klubben etablerer en avtale med grunneier på Juve om anleggelse og bruk av en rundbaneløype. Denne løypa blir brukt under terrengsykkelskolen og blir også løype for ritt – både interne klubbritt såvel som ritt for terrengsykkelskolen.
Rune Høydalhs Terrengsykkelskole etablerer seg som et sentralt arrangement for klubben, og det bidrar til å sette klubben og byen på kartet for syklister rundt i hele landet. Gjennom denne treningsleiren, som også omfatter terrengritt, opparbeider klubben seg en god base av arrangementskompetanse. Kompetansen og motivasjonen grunnlegges på en misjon om å være ledende innen sporten innen arrangementsavvikling og det settes stor prestisje i å avholde gode arrangementer for deltakere som kommer til Svelvik.
Klubbens medlemmer fokuserer i stor grad på deltakelse på Scott Cup (senere Nissan Cup og enda senere UB Cup) og blir en av de største klubbene på disse rittene. Klubben sender også en stor delgasjon hvert år til Birkebeinerrittet.
Klubbens barne- og ungdomsgruppe anno 2006
2007-2009
2007 blir et stort år for klubben. Klubben arrangerer NM i Cross Country Olympic (rundbane) for alle klasser fra rekrutt til veteran. Klubben innfører noe utradisjonelt en seedet oppstilling av klassene fra 15 år og eldre pga stort deltakerantall – totalt over 360 stk. Det blir lagt mye prestisje og arbeid i arrangementet og spesielt for å danne en visuell og publikumsvennlig ramme på rittet og kan sies i ettertid å ha vært svært vellykket. Håkon Austad (Team Etto Høydahl) og Lene Byberg (Team Specialized) vinner sine respektive klasser.
Eivind Strømsheim Pedersen blir ungdomsmester i rundbane i M13-14.
Rune Høydahls Terrengsykkelskole fortsetter og rittet som tradisjon tro arrangeres på avslutningsdagen gjøres om til Norges Cup ritt i kjølvannet av NM’et og utvidelsene i løypa som dette krevde.
Klubben fortsetter sin innsats i Nissan Cup og fortsetter å produsere gode meritter. Bidrar selv med å arrangere Vestfold-cup’en Giant Cup.
I 2008 blir David Ekroll Norgesmester i Veteran 30-39 i rundbane. Vi har 2 gutter som nærmer seg “alvoret” – juniorklassen, og med mye talent nedover i rekkene både på jente- og guttesiden.
2010-2015
I perioden etter NM i 2007, økter aktiviteten i klubben jevnt. Klubben kjører stødig med sin filosofi om å ha et åpent og inkluderende miljø, med minst mulig fokus på utstyr og prestasjonsforventninger – i den grad det er mulig i en idrett med individuell konkurranse og rangering. Men gruppene holdes samlet, med fokus på å bygge sosialt miljø og trivsel. Ferdighetsutvikling skjer individuelt. Alle skal få sine muligheter og alle skal trives. Alle treningsgruppene på barne- og ungdomsnivå øker i størrelse og trenere rekrutteres fra foreldrene.
Høyt aktivitetsnivå i terrenget
Klubben fokuserer mye på å delta i Vestfoldscuppen “Giant Cup” og er den største klubben i antall deltakere på rittene. De stiller også på enkelte andre ritt – Norges Cup terreng, Ungdomsbirken. UB Cup mm.
En gruppe utøvere høster jevnlig gode resultater i ungdomsklassene og tar flere pallplasseringer i Ungdomsmesterskapene og Norges Cup, deriblant Fredrik Haug, Gabriel Slinger, Magnus Sørli, Simen Engerdal mfl. Gabriel Slinger representerer også klubben i EM i terrengsykling for ungdom i Østerrike.
Klubben arrangerer blant annet flere Norges Cup ritt i XCO (terreng Rundbane) og opparbeider seg godt rykte for disse rittene. Klubben lanserer også en nyskapning innen XCM (Terreng Maraton) gjennom “Neptunrittet” som er et maratonritt som går i runder i Svelvikmarka med passeringer i Storgata. Rittet var veldig publikumsvennlig og populært. Etter at forbundet flyttet om på NC statusene, valgte klubben midlertidig å skrinlegge videre arrangement av rittet allerede etter to år.
Landevei
Det etableres en liten landeveisgruppe, men den sliter med å komme over “kritisk masse” i størrelse. Blant de mest aktive er Vebjørn Rønning og Fredrik Steen som deltar jevnlig på landeveisritt rundt i landet.
Vebjørn Rønning tar gull i tempodisiplinen som 10-åring under Ungdomsmesterskapet i Bergen i 2009. Han følger opp senere med sølv og bronsje i samme disiplin i ungdomsklassene. I 2013 vinner han det tradisjonsrike etapperittet “U6 Cycle Tour” i Sverige sammenlagt.
Etter at Fredrik og Vebjørn begynner på idrettsgymnas og øvrige medlemmer fokuserer på terreng, legges landeveissatsingen i dvale igjen. Begge disse gutta fortsetter å satse på sykling, men i andre klubber.
Triatlon
Klubben etablerer også en triatlon-gruppe. Triatlon-gruppen ble opprinnelig ledet fram av et knippe Norseman-deltakere. Blant disse var Christian Bøhmer og Ivar Jørgensen, som fullførte Norseman flere ganger til topp-plasseringer blant topp-10. Gruppen tiltrakk seg flere andre, deriblant noen nybegynnere, som deltok på kortere distanser, deriblant Hove Tri, Tønsberg Bytri mfl.
Syklekross
I 2012 arrangerer Svelvik SK historiens første Norges Cup ritt i Cyclo crosss, senere omdøpt til Syklekross. I påfølgende år fortsetter klubben å arrangere NC ritt i denne disiplinen og det vokser fram en liten kjerne av utøvere også innen Syklekross.
Hege Næss fra klubben blir den første NC sammenlagtvinner i Kvinner Junior første gangen NC arrangeres.
I 2015 arrangerer Svelvik SK Norgesmesterskap i disiplinen. På dette rittet har Svelvik SK 6 startende syklekrossere i tillegg til en god porsjon utøvere som stiller i klassen for terrengsykler. Dette gjør klubben til en av de best representerte klubbene innen sporten.
2018
Klubben fortsetter å fokusere på terrengsykling. Klubben gjeninnfører det opprinnelige draktdesignet fra stiftelsesdatoen i en ny variant, som en honnør til opphavet.
Skrevet av Sindre Rønning
Kilder: Svelvik SK sine årsrapporter, førstehånds gjenfortellinger fra medlemmer.